Droomkerk

Jaar 2014
LokatieJirnsum, Friesland
Kosten N.V.T.
CliëntDeltaplatform Fryske Tjerken
CategorieZorg, herbestemming, interieurarchitectuur

Bij herbestemming van kerken wordt vaak gezocht naar traditionele oplossingen. Traditioneel in de zin van de herbestemming, bijvoorbeeld vaak sociaal/cultuur en zelden overdekte crossbaan, maar ook bij het vormgeven van een nieuwe functie wordt vaak gedacht aan ‘traditionele’ oplossingen.

Droomkerk

In het Deltaplatform Fryske Tjerken is afgesproken om een aantal jonge architecten in te schakelen en deze de vraag voor te leggen om voor een viertal leegstaande kerken creatieve ‘herbestemmings-
schetsen’ te maken.

Toegewezen kerk:
voormalig Nederlands
hervormde kerk te Jirnsum.

Nieuwe gebruiker:
Om de kerk een tweede leven te geven heb ik voor een dagopvang voor gehandicapten gekozen. Deze keuze heb ik gemaakt om meer bedrijvigheid te creëren in en rond de kerk.
Om dit te kunnen bereiken wil ik de kerk herbestemmen als een pottenbakkerij met winkel en een kleine theeschenkerij. De theeschenkerij is als extra en bedoeld om meer aanloop te krijgen.

Omdat de mensen er alle dagen komen wil ik dat ze in een prettige omgeving kunnen werken waar ze zich thuis voelen. Het is hun werkplaats, maar ook dus hun tweede huis overdag. In plaats van ze in een fabriekshal
te zetten, werken ze in een gezellige werk omgeving. Waardoor het gebouw een tweede leven krijgt met een totaal nieuw interieur.